Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-012_project_large

WWF EXPERIENCE

Client
WWF
Location
LIVING PLANET CENTRE, WOKING
Year
2013

Jason Bruges Studio answered a unique WWF brief for a conservation themed installation at the charity’s new Living Planet Centre, officially opened by Sir David Attenborough.

The studio was commissioned by WWF to design and create the WWF Experience, which consists of four immersive zones, each reflecting a different environmental theme and key area of the organisation’s important work – forests, rivers, oceans and wildlife. Guests are invited to explore each environment and are taken on a journey to discover, learn, connect and interact with these unique habitats in a variety of different ways.

Each zone is designed to reflect the sights, sounds, scents and ambiance of their different environments. Large-scale display screens play footage that has been exclusively commissioned in partnership with the BBC and each zone has its own distinctive soundtrack, created by the acclaimed composer William Goodchild. Visitors to the Living Planet Centre, both adults and children, are also encouraged to take part in a range of exciting challenges, quizzes and other interactive games designed to educate and inspire.

Sam Hoey, Head of Studio at Jason Bruges Studio, stated: “From the initial meetings right through to the final touches on site, the experience has been conceived to feel part of the building and complement the beautiful and highly sustainable nature of the Living Planet Centre by Hopkins Architects. Our team have worked with WWF and alongside the project team over the last few years developing and detailing these amazing structures and the immersive experience that will happen as the zones are explored by visitors young and old. The materials we used have been chosen to meet FSC certification, and the combination of form, texture, lighting, screen arrangements, content and interaction triggers create a rich layering of information. While the four zones can be seen as ‘family’ externally with their conical shapes, they all have internal detailing and textures to represent the key aspects of WWF’s work. Visitors can walk or crawl into the zones, smell specially developed scents and explore by peeping into small screen enclosures. They can touch specially cast triggers, and watch films arrayed across screens as well as learning more via touch screens and e-ink displays of text and data feeds.”

All images © Richard Stonehouse/WWF-UK

Images

  • Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-012_square
  • Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-187_square
  • Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-188_square
  • Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-190_square
  • Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-194_square
  • Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-038_square
  • Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-211_square
  • Sir-david-attenborough-opens-wwf-uk-lpc-219_square

Related Projects

Related News